CalaisTurbo New Tags
User Name: Password:

Go Back   calaisturbo.com.au > calaisturbo.com.au > V8 Discussion
Oz Drive - Driver Education

Reply

 

Thread Tools
Old 28-10-09, 11:40   #101
YBJLS4
Gold Members
 
YBJLS4's Avatar
 
Join Date: 22-08-02
Location: Melbourne, Northern Suburbs (Melbourne)
Car: 88' Calaisturbo, 87' Calais 355, SV88 Walkinshaw Build#164
Trader Rating: (5)
Send a message via ICQ to YBJLS4
Help with this thread please...

http://calaisturbo.com.au/showthread.php?t=179195
YBJLS4 is offline   Reply With Quote
Old 06-11-09, 20:47   #102
NinoVlt
Player
 
NinoVlt's Avatar
 
Join Date: 12-06-09
Location: VIC, geelong
Car: vl turbo
Trader Rating: (0)
iam looking at doing the conversion.. how do i go about keeping the vl dash and making it work with the conversion????
thanx

iam looking at doing the conversion.. how do i go about keeping the vl dash with doing this conversion n how much am i looking at to get it done etc..?? thanx

Last edited by NinoVlt; 06-11-09 at 20:49. Reason: Automerged Doublepost
NinoVlt is offline   Reply With Quote
Old 13-11-09, 00:40   #103
wilson33
Player
 
Join Date: 05-02-07
Location: QLD, brisbane
Car:
Trader Rating: (0)
Depends what box you use i think, but you may need the overly expensive converter from CRS or CAE.
wilson33 is offline   Reply With Quote
Old 16-11-09, 17:38   #104
40calais
Player
 
Join Date: 17-09-09
Location: QLD, Logan
Car:
Trader Rating: (0)
re cable

Quote:
Originally Posted by wilson33
A couple of questions:

1. Can a VP donor car be used? The first post only mentions up to VN.

2.With the new ECU, what exactly needs to be done? Do you need all the associated wiring that runs to it ect? Or is it just a plug in and go? May be a dumb question but i seriously have no idea haha.

3. Is the 1 inch master cylinder standard on the 5L commodores? So i can just grab the one off a donor car.


Im also curious about these 2 parts. Can anyone confirm or deny what happens with the VN V8 accelerator cable? Does it need to be modified?

Also has anyone had any problems using the VL V6 body loom?
vq cable went straight in. no cutting
.
40calais is offline   Reply With Quote
Old 04-12-09, 15:52   #105
demo
Player
 
Join Date: 14-12-08
Location: NSW, aus
Car:
Trader Rating: (1)
couldnt find anything in here about wirring up the easiest way???
i started a thread
http://www.calaisturbo.com.au/showthread.php?t=182183

if some1 can answer my questions would much appreciate it...
demo is offline   Reply With Quote
Old 08-12-09, 10:34   #106
Mak
Player
 
Mak's Avatar
 
Join Date: 03-02-08
Location: Melbourne, Melbourne
Car:
Trader Rating: (2)
Send a message via MSN to Mak
I'm thinking of doing this to my VP, was wondering the degree of difficulty and if there are any common issues to look out for?
Mak is offline   Reply With Quote
Old 16-02-10, 10:32   #107
40calais
Player
 
Join Date: 17-09-09
Location: QLD, Logan
Car:
Trader Rating: (0)
Wiring Diagrams

Quote:
Originally Posted by PROGMH
I thought I would put all of the info from alot of threads together so that people can use this instead of starting 5+ threads a week asking the same questions!
Can this be made a sticky in the V8 Section
Its not all my work but I grabbed alot of info off everyone - so thankyou to those who have previously helped out - mainly CHEETR

The things you will need to put an injected 5 litre into a VL are:

- EFI 5.0 + TH700 auto
- ECU
- K Frame (VL or VN V8 - VN V8 one is cheaper)
- 1inch Master cylinder
- Headers
- Exhaust (exhaust shop)
- Engine Loom (VN V8)
- Radiator (VL V8)
- Cold air intake (optional)
- Tail shaft (Custom or use a V8 TH700 front tail shaft and a VL rear tailshaft - can anyone confirm this?)
- VN V8 accelerator cable (you may need to cut it to fit)
- you may also need to swap the body loom as some v6 ones arnt the same

also when going through the trouble of doing this i usually buy all this gear aswell for it

- New engine mounts (VL V8)
- New crossmember mount for the gearbox (VN V8)
- new plugs
- new leads
- New dizzy cap
- Coolant for the radiator
- new Pulley belts
- New Panel Filter
- Flush the radiator
- clean the throttle body out
- Dump the oil and put new gear in
- Service the tranny, can buy tranny service kits if its a auto.

If you're going for the TH700 then youll need to beat the floor up a little to fit it as its a larger box than the ones VL's had.

You may also need to get a VN V8 dash as it has the speed sensor in it that the auto elec will need to make things work - saves buying the part that replaces it for over $200! You dont need to install a VN dash into your VL but you will need the speed sensor that is in the VN dash for everything to be wired up correctly. If you dont have one of these its just another cost when you see an auto electrician and they need to purchase the part that does the speed sensors job. (Cant remember what its for or what its called... can someone help?)

Youll need to run a fuel return line to the tank / surge tank if you dont already run EFI.
If you're running an N/A 3 litre then you will need to upgrade the brakes to VL turbo or VL V8 or better as well as upgrade suspension to handle the extra weight and power of the replacement motor.

If starting with a VL V8 you will need to move your battery to either the boot or to the other side of the bay because it will get in the way of the EFI 5.0 air box.

This info is the same for VN - VT 5 litre conversions of both Holden and HSV motors!

If I've missed something please let me know or if you have any tips and Ill add them. It just saves us reading a heap of threads and answering the same questions on a daily basis!
If someone has a step by step picture sequence then pass them onto me and ill work them into it.

Brett
CAN YOU PLEASE ADD WIRING DIAGRAMS FOR FACTORY6 &8
40calais is offline   Reply With Quote
Old 08-03-10, 13:08   #108
PROGMH
Moderator
 
PROGMH's Avatar
 
Join Date: 16-10-05
Location: VIC, VIC
Car:
Trader Rating: (26)
Anyone have the wiring diagrams?
PROGMH is offline   Reply With Quote
Old 27-03-10, 20:26   #109
A XLR8R
Player
 
A XLR8R's Avatar
 
Join Date: 06-12-06
Location: WA, corner of bumf@ck and you got a pretty mouth
Car:
Trader Rating: (1)
I need some help, doing the conversion myself atm. Using a vt 5.0l and getrag with hydrualic clutch setup. Was wondering how go about the slave cylinder? do i use a vl one ? or the vt getrag one? any help would be great thanx guys.
cheers,
Loki

---------- Post added 28-03-10 at 18:56 ----------

Anyone?
__________________
wise china man says: 'go to bed with itchy bum wake up with smelly finger'
A XLR8R is offline   Reply With Quote
Old 29-03-10, 22:13   #110
NinoVlt
Player
 
NinoVlt's Avatar
 
Join Date: 12-06-09
Location: VIC, geelong
Car: vl turbo
Trader Rating: (0)
doing the conversion next week.. using a turbo 400 just wondering what i have to do with the speedo cable etc.. and were do i get the parts from.
thank you
NinoVlt is offline   Reply With Quote
Old 30-03-10, 19:10   #111
tab
EVENT OFFICIAL
 
tab's Avatar
 
Join Date: 02-09-05
Location: Melbourne, northern suburbs
Car: black vl calais fuel injected with 8 pistons
Trader Rating: (3)
Quote:
Originally Posted by PROGMH View Post
Anyone have the wiring diagrams?


I HAVE DONE A WRITE UP REGARDING WIRING FOR A INJECTED 5 LITRE CONVERSION
HERE`S THE LINK: http://www.calaisturbo.com.au/showth...85#post2442785
tab is offline   Reply With Quote
Old 24-04-10, 21:21   #112
FLY-03L
Official Member
 
FLY-03L's Avatar
 
Join Date: 14-02-10
Location: NSW, New South Wales
Car: 5 Speed VL SL
Trader Rating: (6)
Interested in doing this but not for many a year... Still on red Ps
Id be using a manual box, mostly liking sourcing the injtd.5000 with a factory T5..
I dont know if it has been discussed before, but how does the T5 gear shifter go with lining up with the factory manual VL gear boot and associted gear lever travel in each gear as id like the keep the interior factory spec...
Spose a short shift kit could fix any travel issues (2nd hitting the hand brake..?)
But will it line up at all?
FLY-03L is offline   Reply With Quote
Old 25-04-10, 15:11   #113
Psi_Wagon
Wagon > Sedan
 
Psi_Wagon's Avatar
 
Join Date: 15-06-03
Location: Melbourne, North-West suburbs
Trader Rating: (39)
the walkinshaw gearbox's are T5's arnt they?

it should fit up just fine
Psi_Wagon is offline   Reply With Quote
Old 25-04-10, 20:18   #114
NZ EVLHSV
Player
 
NZ EVLHSV's Avatar
 
Join Date: 11-07-06
Location: NZ, Auckland
Car: Gen-F GTS
Trader Rating: (0)
Walkinshaw are T5G
NZ EVLHSV is offline   Reply With Quote
Old 26-04-10, 01:48   #115
FLY-03L
Official Member
 
FLY-03L's Avatar
 
Join Date: 14-02-10
Location: NSW, New South Wales
Car: 5 Speed VL SL
Trader Rating: (6)
T5's were used in the VN-VS series 1 V8s correct?
So does that give me an answer, are the T5 and the T5G the same box externally?
Anyone out there in calaisturbo land that does the conversion with a T5?
FLY-03L is offline   Reply With Quote
Old 28-04-10, 20:21   #116
Boyracer
Polarized
 
Boyracer's Avatar
 
Join Date: 08-07-04
Location: NSW, North
Car: VL 5.0, VS 3.8
Trader Rating: (19)
They look similar, there is some conjecture over which one is better as the VN on is newer, the one in mine is a VP box and the transmission tunnel needed massaging for the speedo drive clearance.
The shifter came up near the same spot as a MF5 so I used a six shifter surround that needed cardboard in the clips so it didnt pop up when you shifted, I also tried turning the rubber boot, it looks factory and is ok now.
__________________
In a corrupt society only the strong survive.
Boyracer is offline   Reply With Quote
Old 28-04-10, 21:08   #117
NASTY1
[IMPRSVE]
 
NASTY1's Avatar
 
Join Date: 17-03-06
Location: International, adelaide
Car:
Trader Rating: (4)
hello all im looking at droping an injected 5.0 into my vl.

i have an after market ecu in vl now whats needed to be done to put the efi v8 computer into my vl?
__________________
Quote:
Originally Posted by emmalah
will consider all swaps cars, bikes ,goats,

what do you have?
NASTY1 is offline   Reply With Quote
Old 29-04-10, 18:36   #118
Boyracer
Polarized
 
Boyracer's Avatar
 
Join Date: 08-07-04
Location: NSW, North
Car: VL 5.0, VS 3.8
Trader Rating: (19)
To use the V8 comp you will obviously need a V8 harness so you will have to pull the old one out.
__________________
In a corrupt society only the strong survive.
Boyracer is offline   Reply With Quote
Old 29-04-10, 18:41   #119
NASTY1
[IMPRSVE]
 
NASTY1's Avatar
 
Join Date: 17-03-06
Location: International, adelaide
Car:
Trader Rating: (4)
ok but what bout the other wiring on my microtech?

im unsure how the wiring works.

from what i gther the loom comes from eng to ecu but does any other wiring comeinto my aftermrket ecu that could have been rewired?
__________________
Quote:
Originally Posted by emmalah
will consider all swaps cars, bikes ,goats,

what do you have?
NASTY1 is offline   Reply With Quote
Old 29-04-10, 22:16   #120
Boyracer
Polarized
 
Boyracer's Avatar
 
Join Date: 08-07-04
Location: NSW, North
Car: VL 5.0, VS 3.8
Trader Rating: (19)
Its your car, have a look, I thought after market programmable ecu negated the need for the delco so what you need to find out is your computer going to run 5.0 injection.
__________________
In a corrupt society only the strong survive.
Boyracer is offline   Reply With Quote
Old 30-04-10, 18:47   #121
NASTY1
[IMPRSVE]
 
NASTY1's Avatar
 
Join Date: 17-03-06
Location: International, adelaide
Car:
Trader Rating: (4)
i would pull the microtech out.

is there wiring going to dash etc?if so would this have been changed to suit the microtech
__________________
Quote:
Originally Posted by emmalah
will consider all swaps cars, bikes ,goats,

what do you have?
NASTY1 is offline   Reply With Quote
Old 02-05-10, 20:03   #122
tab
EVENT OFFICIAL
 
tab's Avatar
 
Join Date: 02-09-05
Location: Melbourne, northern suburbs
Car: black vl calais fuel injected with 8 pistons
Trader Rating: (3)
Quote:
Originally Posted by NASTY1 View Post
i would pull the microtech out.

is there wiring going to dash etc?if so would this have been changed to suit the microtech
the microtech is only to run the engine, you can pull it out and sell it, it wont do anything to the rest of the cars electric functions.
tab is offline   Reply With Quote
Old 08-05-10, 18:55   #123
NASTY1
[IMPRSVE]
 
NASTY1's Avatar
 
Join Date: 17-03-06
Location: International, adelaide
Car:
Trader Rating: (4)
ok will paceys from a vq fit if i use the vl power steering rack?

also what to do bout a cros member that will fit in the origional spot?
__________________
Quote:
Originally Posted by emmalah
will consider all swaps cars, bikes ,goats,

what do you have?
NASTY1 is offline   Reply With Quote
Old 08-05-10, 19:09   #124
tab
EVENT OFFICIAL
 
tab's Avatar
 
Join Date: 02-09-05
Location: Melbourne, northern suburbs
Car: black vl calais fuel injected with 8 pistons
Trader Rating: (3)
Quote:
Originally Posted by NASTY1 View Post
ok will paceys from a vq fit if i use the vl power steering rack?

also what to do bout a cros member that will fit in the origional spot?

you will need to use a vn v8 rack, otherwise extractors will not fit, i used vh efi pacemakers (ph5700) and it fitted perfectly with the vn v8 rack. no to sure about vn vq pacemakers, lot of people say it doesn`t fit in a vl.

as for the vn turbo700 cross member, it does not fit straight in the original spot. have a read in this tread there is a lot of info about it.
tab is offline   Reply With Quote
Old 08-05-10, 19:24   #125
NASTY1
[IMPRSVE]
 
NASTY1's Avatar
 
Join Date: 17-03-06
Location: International, adelaide
Car:
Trader Rating: (4)
theres 3 pages of crap on here and about 4 posts that are actualy usefull time for a clean up maybe lol.

not keen on hackin up under neath my car to re drill holes etc lol.i seen one thing bout a custom cross member but that was for t350 or t400 i dunno mybe its same as the t700

---------- Post added 08-05-10 at 18:08 ----------

ok just went thru all the ummm info lol.

one guy seys the cross member for t700 bolts trate in on post 63 or 53 or some where around there.

can any one confirm this 100%???
__________________
Quote:
Originally Posted by emmalah
will consider all swaps cars, bikes ,goats,

what do you have?
NASTY1 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +10. The time now is 03:19.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Ad Management plugin by RedTyger